Kuivasilmäisyys on yksi yleisimmistä silmäsairauksista, josta kärsii tutkimuksesta riippuen 5–50 % väestöstä. Sen syynä on yleensä joko kyynelten riittämätön eritys tai kyynelten liiallinen haihtuminen. Noin 90 %:lla potilaista kyseessä on nimenomaan kyynelten liiallinen haihtuminen.

Kuivasilmäisyydelle altistavat monet eri tekijät: ilmastointi, kuiva sisäilma, ikääntyminen, naissukupuoli, lika silmässä ja näytön edessä työskenteleminen. Myös talven kylmä viima ja tietyt lääkeaineet voivat kuivattaa silmiä.

Tyypillisin kuivasilmäisyyden oire on roskan tunne silmissä. Toinen yleinen oire on silmien voimakas vuotaminen, mikä viittaa juuri kyynelten haihtumiseen. Kun kyynelet haihtuvat liiaksi, pyrkii elimistö paikkamaan tilannetta lisäämällä kyynelten määrää. Mikäli kyyneleistä kuitenkin puuttuvat lipidit eli rasva-aineet, haihtuvat ne nopeasti. Lipidejä silmässä tuottavat Meibomin rauhaset, jotka sijaitsevat silmäluomien sisäpuolella.

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kosteutustipoilla ja -voiteilla. Lievään kuivasilmäisyyteen sopivat kosteuttavia ainesosia, kuten natriumhyaluronaattia, sisältävät silmätipat. Keskivaikeaan ja vaikeaan kuivasilmäisyyteen kannattaa käyttää kosteuttavien aineosien lisäksi myös lipidejä sisältäviä tippoja sekä tarvittaessa silmägeelejä tai silmävoiteita.

Keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon