Mitä on vaihdevuodet ja menopaussi?

 

Vaihdevuosista puhutaan, kun tarkoitetaan aikaa, jolloin munasarjojen toiminta alkaa heikentymään ja lopulta sammumaan. Silloin ovulaatiot loppuvat, estrogeenituotanto vähenee ja munarakkuloiden määrä pienenee. Viimeisiä ilman hormonihoitoa tulevia kuukautisia taas kutsutaan menopaussiksi. Menopaussi voidaan todeta kuitenkin vasta vuoden odotteluajan jälkeen kuukautisten poisjäämisestä. Keskimäärin menopaussi on suomalaisella naisella 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla 45–55-vuotiaana. Vaihtelua voi kuitenkin olla aina neljästäkymmenestä kuuteenkymmeneen ikävuoteen. Esimerkiksi tupakointi, munasarjojen poisto tai sädehoito voivat varhaistaa menopaussia.

 

Miten tiedän, että kyseessä on vaihdevuodet?

 

Vaihdevuodet diagnosoidaan yli 45-vuotiaalla naisella yleensä oireperusteisesti. Poikkeuksellinen hikoilu, kasvojen punoitus ja kuumat aallot ovat vaihdevuosien tyypillisiä oireita. Lisäksi vaihdevuosiin kuuluu kuukautisten harveneminen ja lopulta loppuminen. Nuoremmilla naisilla tarvitaan yleensä laboratoriotutkimuksia diagnoosin varmistamiseksi. Tärkein tutkimus on follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) tasojen selvittäminen, sillä munasarjojen toiminnan hiipuessa FSH-tasot nousevat. Lisäksi kilpirauhasten toimintahäiriöt ja uniapnea voivat aiheuttaa vaihdevuosien kaltaisia oireita, joten nekin on hyvä poissulkea.

 

Miten vaihdevuosioireita voi hoitaa?

 

Ainut tutkimuksilla tehokkaaksi todettu hoitotapa on estrogeenihoito, jota on saatavilla reseptillä tabletteina, laastareina sekä iholle laitettavana geelinä. Vaihdevuosioireiden ollessa jokapäiväistä elämää haittaavia, kannattaa olla lääkäriin yhteydessä mahdollisen estrogeenihoidon aloittamiseksi. Mikäli oireena on emättimen limakalvon kuivuus, sitä voidaan lievittää ilman reseptiä saatavilla estriolia sisältävillä emätinpuikoilla ja -voiteilla sekä lääkkeettömillä vaihtoehdoilla. Vaihdevuosien hoitoon on myös saatavilla erilaisia ravintolisävalmisteita, joita voi kokeilla. Muistathan mainita ravintolisien käytöstä lääkärikäynnin yhteydessä.

 

Myös elintavoilla on merkitystä oireiden lievittämisessä. Monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta, esimerkiksi jooga, voivat olla hyödyksi. Painonhallinta on myös tärkeää. Runsas kahvinjuonti, vahvasti maustetut ruuat ja tupakointi pahentavat vaihdevuosioireita. Mikäli ravinnosta ei saa riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia, kannattaa niitä käyttää ravintolisänä osteoporoosin ehkäisyyn.

 

  

Lähde:

terveyskirjasto.fi